1. Dünya Savaşı Sonrası Yeni Sınırlar: Rusya daha savaş sürerken yaşadığı İhtilala bağlı olarak Brest-Litowsk Antlaşması (1918) ile savaştan çekilirken Polonya, Baltık devletleri (Estonya, Letonya, Litvanya), Finlandiya, Ukrayna ve Beyaz Rusya topraklarının bir bölümünü yitirdi. Kafkasları da boşaltan Sovyet Rusya sonraki yıllarda yeniden buralarda denetim kurmuştur.
Almanya: Alsas Loren'i Fransa'ya bırakırken kendi Topraklarının bir bölümünde Polonya’nın kurulmasını kabullenmek zorunda kalıyordu. Almanya'nın, Avusturya'yla birleşmesi yasaklandı. Denizaşırı topraklarından da vazgeçen Almanya’nın bu topraklarında İngiltere, Fransa, Belçika ve Japonya'nın manda yönetimleri kurulmuştur.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu: parçalanmış Avusturya, Macaristan, Çekoslovakya ve Yugoslavya’nın bağımsızlığını tanımıştır. Polonya, Yugoslavya, İtalya ve Romanya'ya çok ciddi oranlarda toprak bırakmıştır.
Bulgaristan: Romanya Yunanistan ve Yugoslavya'ya toprak bırakan Bulgaristan'ın haritası dolayısıyla da Balkan haritası yeniden çiziliyordu.
Osmanlı Devleti de parçalanmış, İmparatorluktan kopartılan Arap toprakları (Suriye, Irak, Lübnan... gibi) İngilter
e ile Fransa’nın mandaterliği altına alınmıştır. Ortadoğu'nun haritası kökten değişikliğe uğramıştır.
Bu içerikler de ilginiz çekebilir:
- 1.Dünya Savaşı’nın Küresel Sonuçları
- 1.Dünya Savaşı’nın Galip Devletler Açısından Sonuçları
- 1. Dünya Savaşı Sonrası Yeni Sınırlar
- 1.Dünya Savaşı Sonunda Hangi Antlaşmalar İmzalanmıştır
- 1.Dünya Savaşı Nasıl Başladı ve Gelişti
- 1. Dünya Savaşı'nın Genel ve Özel Nedenleri - Sebepleri
- Birinci Dünya Savaşı'nın Çıkışı - I. Dünya Savaşını Başlatan Olay
- Okuma Sayısı: Bu yazı 1278 defa okunmuştur.