Birinci Dünya Savaşı'nın Çıkışı - I. Dünya Savaşını Başlatan Olay


Birinci Dünya Savaşı'nın Çıkışı - I. Dünya Savaşını Başlatan Olay: Büyük devletlerin oluşturdukları bu gruplaşmalar Avrupa’da gergin bir ortamın doğmasına neden oldu. İşte böyle bir ortamda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Fransuva Ferdinand 28 Haziran 1914’te Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’yı ziyareti sırasında bir Sırplı tarafından öldürüldü. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu bu suikastçiyi Sırbistan’dan istedi. Sırbistan’da bu isteği reddetti. Bunun üzerine Avusturya Macaristan İmparatorluğu, Sırbistan’a 28 Temmuz 1914’de savaş açtı. Bu olay üzerine Sırbistan’ı koruyan Rusya, Sırbistan’nın yanında yer alarak Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na savaş açtı. Bunun üzerine Fransa ile Rusya’nın anlaştığını gören Almanya da bağlaşığı olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yanında yer alarak Fransa ve Rusya’ya savaş ilan etti. Daha sonra İngiltere de Fransa ve Rusya’nın yanında yer alarak Almanya’ya savaş açtı. Böylece savaş kısa sürede tüm Avrupa’yı sarmış oldu.

I. Dünya Savaşı’nda başlangıçta İttifak Devletleri yanında yer alan ve tarafsızlığını ilan eden İtalya, 1915 Londra Antlaşması ile kendisine İtilaf Devletlerince Batı ve Güney Anadolu vadedelince saf değiştirerek, İtilaf Devletleri tarafına geçti. 1918’e kadar devam eden savaşın ittifak grubunda Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan yer alırken, itilaf grubu içinde; İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Sırbistan, Belçika, Japonya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan yer almıştır.

Kaynak: T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları (Açık Öğretim Lisesi- Meslekî Açık Öğretim Lisesi) İçin Hazırlanan 11. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1 Ders Notları, Alim ÖZTÜRK, s 16, 2007

- Okuma Sayısı: Bu yazı 65439 defa okunmuştur.