1929 Dünya Ekonomik Krizi - Kara Perşembe Nedir


1929 Dünya Ekonomik Krizi - Kara Perşembe Nedir: I. Dünya Savaşı'nın yaşanmasından sonra Dünya'nın yeniden ikinci kez büyük bir savaşa doğru sürüklenmesi, 1919-1931 yılları arasında etkisini gösteren büyük ekonomik çöküntüyle başlar. I. Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaşan kapitalist ekonomik sistemin parçalarının birinde ortaya çıkan bozukluk öteki parçaları da kolayca etkilemiştir. ABD'de reklamcılık ve basın yoluyla da körüklenen "tüketici toplum" özelliği kısa sürede Avrupa Kıtası'nda da kendisini göstermiştir.

Tüketici toplumun daha fazla kazanması gerekmektedir. ABD de daha fazla kazanmak için borsa aracı olarak kullanılmıştır. Yöntem hisse senetlerinin değeri üstünde alınıp satılmasıdır. Ancak 24 Ekim 1929'da New York Borsası çöküp "Kara Perşembe" olarak adlandırılan bir süreç yaşanmıştır. Bu süreçte yüzlerce şirket iflas etti; büyük şirketlerin hisse senetlerinin değeri yarı yarıya düştü. Banka kredilerinin kesilmesi ve bankaların iflası yaşandı.

Bu olaylar sonucunda hem tüketimde hem de yatırımlarda büyük bir düşüş yaşandı. Bu durum kitlesel olarak işsizliğe, işsizlik de tüketim talebinin ciddi oranlarda düşmesine yol açtı. Krizden tarım ürünleri de hızla etkilendi ve tarım sektöründe büyük bir gerileme yaşandı. ABD'deki fabrikaların yarısı kapandı.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 542 defa okunmuştur.