KOP (Konya Ovası Projesi) Türkiye İçin Önemi: KOP’un Ülkemiz İçin Önemi KOP İç Anadolu Bölgesi ile ilgili bir projedir. Bir Anadolu köylüsü Kurukafa Mehmet Efendi ile dile getirilen bu projenin ihalesi Osmanlı Döneminde Konya Valisi Ferit Paşa tarafından 1907 yılında yapılmıştır. Birinci bölümü 1914 yılında tamamlanarak sulamanın bölgede geniş çapta uygulanmasına ön ayak olmuştur. Cumhuriyet Döneminde birçok aşamadan geçen KOP, yüz yıllık geçmişine rağmen istenen hedeflere ulaşamamıştır. KOP, bünyesinde dokuz adet büyük su projesi, bir şehir içme suyu projesi, Göksu Havzası enerji projeleri ve çok sayıda yer üstü ve yer altı küçük su sulamaları içine almaktadır. KOP, tarımda GAP’tan sonra ikinci önemli proje uygulaması olacaktır.
KOP’un hayata geçirilmesi durumunda bölgede toplam 1 milyon 704 bin hektar alanda sulu tarım yapılabilecek. Suyun gelmesi, her yıl nadasa bırakılan 1 milyon 14 bin dekar alanda üretim yapılabilecektir. Sulu tarıma geçilmesi durumunda Konya’da dekar başına alınan ortalama verim 500 kilogramı geçiyor. Yılda yaklaşık 8 milyon dekar da buğdayın üretildiği Konya’da suyla birlikte buğday üretim alanı 18 milyon dekara çıkabilecektir.
Bu durumda, Konya’da yıllık 9 mily
on ton buğday üretilebilecek. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yaklaşık 16 milyon ton olduğu düşünüldüğünde sadece Konya Türkiye’nin buğday ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayabilecektir. Sadece buğdayda değil, diğer hububat ürünleri ile mısır ve bakliyatta da Konya üretim merkezi hâline gelebilecek. Konya, Türkiye arpa üretiminin %20’sini karşılayabilecek. Mısır ve fasulye üretimi artacak, tohumlu bitkiler ile sebze üretim alanları gelişerek bölgede ürün deseni oluşacak ve böylece KOP’un hayata geçirilmesi için harcanacak para çok kısa sürede kazanılırken Konya, dünyanın en önemli tahıl üretim merkezleri arasında yer alacaktır.
Temmuz 2007’de temeli atılan Mavi Tünel Projesi, Göksu Havzası’ndan yılda 414 milyon metre küp suyun Konya Ovası’na akmasını sağlayacak. Mavi Tünel, KOP’un önemli aşamalarından biridir. Çalışmaların sürdüğü Mavi Tünel Projesi sonuçlandığında ilk etapta 250 bin hektar tarım alanında sulu tarım yapılabilecektir. Projenin tamamlanması ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca bu proje kapsamında 100 bin kişinin istihdam edileceği belirtiliyor.
Kaynak: 8. Sınıflar İçin Bütün Yardımcı Ders Kitabı, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Bölümü, sayfa: 859.
- Okuma Sayısı: Bu yazı 6398 defa okunmuştur.