Milli Cemiyetlerin Ortak Özellikleri - Kısaca


Milli Cemiyetlerin Ortak Özellikleri - Kısaca: - Millî bağımsızlık ve kurtuluş amacıyla kurulan bu cemiyetlere, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri adı verilir. Ülkeyi gerçek anlamda kurtarmak için kurulmuşlardır.

- İlk olarak genelde mahalli özellikte kurulmuşlarsa da çalışmaları millî birlik ve bütünlük doğrultusunda olmuştur. Hepsi millî hakları savunmuştur. Dolayısı ile millî hakların korunması için yapılan bir hareketin parçalarıdır.

- Müdafaa-i Hukuk, milli devlet formülünü gerçekleştirmeye yönelik bir hareketin adıdır. Bunu gerçekleştirmenin aracı fertler değil millî cemiyetlerdir. Kişisel hareket ve hedef yoktur, Türk toplumunun bütün olarak çalışması ve millî bağımsızlık hedefi vardır.

- Millî cemiyetlerin çalışma yollarından biri, basın-yayın yolu ile Anadolu'nun gerçeklerini, Türklüğünü yerli ve yabancı kamuoyuna anlatmaktır. Yani halkı bilinçlendirerek kamuoyu oluşturmaktır. İkincisi ise, silahlı mücadele vermektir. silahlı mücadele verilirken temel felsefe, işgal edilmiş yerleri işgalden kurtarmak ve işgal edilmemiş yerleri de korumaktır.

- Böylece mütareke dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, ateşkesin uygulanması adı altında yapılan düşman işgallerine karşı çeşitli bölgelerde büyük tepkiler belirtilmiştir. Bunun sonucunda yoğun bir şekilde karşı koyma çalışmaları başlatılmıştır.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 21459 defa okunmuştur.


Anonim diyor ki:

Teşekkürler :)

Aras diyor ki:

Teşekkürler emeği geçenlere teşekkürler:)

salim dursun diyor ki:

Teşekkür edrim. Milli Cemiyetlerin Ortak Özellikleri aradığım bilgiydi güzel açıklanmış