Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf Devletleri Hangileridir


Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf Devletleri Hangileridir: Avrupa devletlerinin bazıları Sanayi İnkılâbı sayesinde oldukça güçlenmişlerdi. İngiltere, Fransa, Rusya gibi devletler dünyanın güçsüz devletlerini sömürgeleştirmeye başladılar. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru milli birliklerinin tamamlayan Almanya ve İtalya’nın güçlenmesi, Avrupa’da dengeleri bozdu. Almanya 1871’de Fransa’yı yenerek Alsace-Loraine (Alsas Loren) bölgesini ele geçirdi. Hızla sanayileşerek sömürgeciliğe başladı. Güçlü bir kara ordusu ile kuvvetli bir donanma meydana getirerek İngiltere ile rekabete başladı.

Almanya’ya yenilmiş olan Fransa, intikam almak için fırsat kolluyordu. Rusya 1905’te Uzak Doğu’da (Mançurya’da) Japonlara yenilince yeniden Balkanlar’ yöneldi. Bu gelişmeler Fransa ile Rusya’yı birbirine yaklaştırdı. Rusya’nın politikası Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nu endişelendirmekte idi. Ayrıca Almanya da Rusya’nın Balkanlar’a hâkim olmasını istemediğinden Avusturya-Macaristan’ı destekledi. Diğer taraftan Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler içinde bulunan Almanya, İngiltere’nin Uzak Doğu’daki sömürgelerine giden yolları kesmeyi amaçlıyordu.

İngiltere, uzun süre Rusya’nın güneye inmesini

önlemeye çalışmıştı. Almanya’nın ortaya çıkmasıyla İngiltere politikasını değiştirdi. Almanya’nın düşmanları olan Fransa ve Rusya’ya yaklaştı. Sömürgecilikte geç kalmış olan İtalya da sanayisini geliştirmek için sömürgeler elde etme gayretinde idi. Ayrıca Osmanlı toprakları üzerinde de istekleri vardı.

Avrupa’daki bu gelişmeler, devletlerarası ilişkileri derinden etkiledi. Rekabet ve kuşkular arttı. Bunun sonucunda devletlerarasında bloklaşmalar oldu. Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya ‘’Üçlü İttifak’’ (Üçlü Bağlaşma) ı kurdular (1882). İngiltere, Fransa ve Rusya ‘’Üçlü İtilaf’’ (Üçlü Anlaşma) ı meydana getirdiler (1907). Taraflar bundan sonra, çıkması kaçınılmaz görülen savaş için bütün imkânlarıyla hazırlandılar.

Kaynak: 8. Sınıflar İçin TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Kitabı, Yrd. Doç Dr. Muhammed Şahin, Dörtel Yayıncılık, Ankara, 1998.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 54334 defa okunmuştur.