Kubilay - Menemen Olayının Sebepleri - Nedenleri


Kubilay - Menemen Olayının Sebepleri - Nedenleri: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile başlanan çok partili siyasi hayat denemeleri Şeyh Sait isyanı neticesinde başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Fakat adeta bir demokrasi tutkunu olan Mustafa Kemal, çok partili siyasi hayatın mevcudiyetini zaruri görüyor ve bunun olmasını çok istiyordu. Bu sebeple yakın arkadaşı Fethi Bey'den bir parti kurmasını istemişti. Fethi Bey yurt gezilerinde karşılaştığı taşkınlıklardan rahatsız oldu ve bu sebeple kendi partisini kapattı (17 Kasım 1930).

Serbest Fırkanın kuruluşu sırasında, Cumhuriyetçi Halk Partisine karşı, basın dâhil, her taraftan şiddetli hücumlar başlamıştı. Bu tenkitler esnasında, fırsatlardan yararlanmak isteyen tutucular ile sosyal alanda yapılan çeşitli inkılâpların karşısında olanlarda, bir takım kıpırdamalar başlamıştı. Tarikat mensupları, gizli toplantılar yaparak bir takım stratejiler tespit etmişlerdi. Ancak kısa süre sonra Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasını kabul edemediler ve kapatılmasına tepki gösterdiler.

23 Aralık 1930 tarihinde çıkan olay Fethi Bey'i haklı çıkarmıştı. Menemen'de Derviş Mehmet ve yandaşları halkı da kışkırtıp ''Şeriat isteriz.'' diyerek bir isyan çıkardılar. Olay yerine

gelen Öğretmen Asteğmen Kubilay Bey şehit edildi. Hükümet olaya el koydu. Yapılan yargılamalar sonucu suçlular hak ettikleri cezalara çarptırıldılar.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.

- Kubilay – Menemen Olayı Nasıl Olmuştur - Gelişmiştir
- Kubilay - Menemen Olayının Sebepleri - Nedenleri
- Kubilay - Menemen Olayının Sonuçları
- Kubilay Olayı – Menemen Olayı – Kısaca - 23 Aralık 1930
- Menemen - Kubilay Olayı Hakkında Bilgi – ile İlgili Bilgi

- Okuma Sayısı: Bu yazı 28939 defa okunmuştur.