Atatürk Niçin Batı Medeniyetini Örnek Almıştır: Atatürkçülük Batı uygarlığını çeşitli nedenlerle benimsemiştir.
1- Hiçbir uygarlık, tek bir dinin, bir milletin eseri değildir. Medeniyet, milletler arası bir çabanın ürünüdür. Bir ülkenin sınırlarını taşar. İnsanlığın ortak malı olmalıdır. Türk Devrimi sözlüğünde Bati uygarlığı çeşitli terimlerle ifade edilmiştir: "Muasır medeniyet", "Garplılık, medeni milletler ailesi', "müşterek medeniyet" gibi…
2- Batı uygarlığı hakim uygarlıktır. Tek "medeniyettir". Onunla yarışacak, ondan daha güçlü, ona karşı koyacak, ona eş bir başka uygarlık yoktur, En kuvvetli olduğuna ve önüne geçilemeyeceğine göre ona katılmak
hayati bir zorunluluktur. Bir varoluş, bir kalkınma davasıdır. Doğu'dan Batı’ya yöneliş tarihsel bir kanundur.
3- Şu halde, Türk Devriminin kesin kararı: Batı ailesi arasına girilecektir. Başka bir seçim olanağı yoktur. Devrimciler, turistlere hediyelik eşya satan bir mağazadan hatıralık alır gibi, uygarlık beğenmemişlerdir. Zaten
başkası yoktur ki.. Karar, Tanzimatçı ve Meşrutiyetçi tereddütlerden arınmıştır, kesindir: Batılı olacağız.
4- Devrimci karar kesin olmakla beraber, Batı hayranlÄ
±ÄŸÄ± gibi fantezi ve duygusal bir beÄŸeniÅŸin de sonucu deÄŸildir. Sorun, yirminci yüzyıl gibi bir teknoloji çağında, Türk insanını da Batılı insan ve vatandaÅŸ gibi, onurunu ve benliÄŸini, özgürlük ortamı içinde geliÅŸtirme olanağı veren bir düzene ulaÅŸtırmaktır. Batılı insanın son yüzyılların üretim ve organizasyon yöntemlerindeki devrimler sonucu elde ettiÄŸi olanaklara, Türklerin de kavuÅŸması isteÄŸidir.
5-Türkler Bati uygarlığı ailesi içine girebilirler, çünkü eski, İslam öncesine uzanan bir medeniliğe sahiptirler. Uygarlık Türklere yabancı değildir. Aksine, Türkler, "ortak uygarlığa" kendi yardımlarını getireceklerdir.
6-Tutucu düşüncenin tamamıyla karşısında bir fikirle, Türkler Batı uygarlığı içinde, benliklerini yitirmeyeceklerdir. Bu karşılaşmadan "Unutulmuş eski ve medeni hasletleriyle mesut bir sentez, tarihsel ve doğal bir kanun olarak, gerçekleşecektir.,Sonuç: Bati uygarlığına giriş bir yaşama ilkesidir.
Kaynak: Devrim Hareketleri İçinde Atatürkçülük - Cumhuriyet Yayınları
Bu başlıklar da ilginizi çekebilir:
- Çağdaşlaşma ve Batılılaşma İlkesi
- Okuma Sayısı: Bu yazı 2255 defa okunmuştur.
selami yuÄŸcuer diyor ki:
selami yuÄŸcuer