Atatürk’ün Naaşının Anıtkabir’e Nakli: Saygıyla ve rahmetle andığımız atamız Ulu Önder Atatürk vefatı ile Türk milletine derin üzüntüler ve kayıplar yaşatmıştır. Eksikliği asla dolmayacak olan Türkiye cumhuriyeti kurucusu ve büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakli gözyaşları içerisinde gerçekleşmiştir. En yakınları en ön safta yer almıştır ve Atatürk’ü asla yalnız bırakmamıştır. Tabi ki Atatürk’ü uğurlamaya sadece yakın arkadaşları ve çevresi katılmamıştır. Türk ulusu vefasını göstermiştir ve atasını uğurlamaya gözyaşları içerisinde gelmiştir.
Atatürk’ün naaşı anıtkabir’de nakledilmeden önce 15 yıl boyunca Etnografya Müzesinde bulunmuştur. Etnografya Müzesindeki kabri 4 Kasım 1953’te saat 09.05’de açılmıştır. Kabrin açılması sırasında devletin önde gelen isimleri hazır bulunmuştur. Başbakan Adnan Menderes, Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, Meclis Başkanı Refik Koraltan, Eski Meclis Başkanı Abdülhalik Renda, Ankara Valisi Kemal Aygün, Cumhurbaşkanlığı Genel Kâtibi Nurullah Tolon, Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu ve Eski Genel Kâtip Kemal Gedeleç kabrin açılmasıyla yakından ilgilenmiş ve orada bulunmuştur. Bunun yanında kabrin açılmasınd
a bazı okullarda görev almıştır. Erkek Teknik Sanat Okulu, Yapı Enstitüsü görev alan okulların başında gelmektedir.
Atatürk’ün kabrinin yanlarında ve üstünde bulunan mermer levhalar bir bir kaldırılmış etrafını saran toprak tabaka ise tekrar kullanılmak üzere kâğıt torbalara toplanmıştır. Ardından toprağın altında bulunan çelik kapaklar çıkarılmıştır. Bu kapakların kaldırılması ile Atatürk’ün Türk bayrağı sarılı tabutuna ulaşılmıştır. Tabut vinç yardımı ile kaldırıldı ve Etnografya Müzesindeki katafalka bırakıldı. Ardından resmi heyetin belirlediği protokol tarafından imza atıldı ve tabutun üstüne Türk bayrağı serildi.
4 Kasım günüden 9 Kasım gününe kadar subaylar, generaller ve yüksek öğretim öğrencileri ulu önder Atatürk’ün naaşı önünde saygı ile nöbet tuttular. 10 Kasım 1953 günü saat 09.05’de Etnografya Müzesinin önünde bulunan boru ile Ti işareti verildi. Bunun ardından Ankara’da top atışı başladı ve törene katılanlar saygı duruşuna geçti. Ulu önder Atatürk’ün Türk bayrağına sarılı tabutu 12 er yardımı ile Etnografya Müzesi önündeki top arabasına kaldırıldı. 136 asteğmenin çektiği top arabası saat 09.20’de Etnografya Müzesinin önünden harekete geçti. Atatürk’ün tabutu nakledilirken gökte Atatürk’ün portresi dalgalanıyordu. Kortej saat 12.15’de Atatürk’ün naaşını son kalacağı mekânına yani Anıtkabir’e ulaştırdı. Atatürk’ün naaşı aslanlı yoldan geçirildi ve vişne rengi katafalkın üzerine kondu. Daha sonra defnedilme işlemi gerçekleşti.
- Okuma Sayısı: Bu yazı 14030 defa okunmuştur.