Atatürk'ün Yurtdışına Gönderdiği Sanatçılar - Müzisyenler


Atatürk'ün Yurtdışına Gönderdiği Sanatçılar - Müzisyenler: Atatürk’ün yurt dışına Batılı ve çağdaş manada sanat eğitimi almak için gönderdiği kişiler arasında öncelikli olarak akla müzik tahsili almak üzere yurt dışına gönderilmiş Türk Beşleri olarak adlandırılan grup gelir. Bugün Türkiye'de klasik batı müziği sanatçıları ve dinleyicileri, bu sanat alanındaki varlıklarını Atatürk tarafından müzik eğitimi almak üzere yurt dışına gönderilerek döndükten sonra bu alanda çalışmalar başlatmış olan bu çekirdek kadronun yayınladığı makalelere, başlattıkları etkinliklere, yaptıkları siyasi yönlendirmelere ve yine onların yetiştirdikleri sanatçılar sayesinde meydana getirilmiş olan kültür ortamına borçludurlar.

Türk Beşleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında klasik Batı müziğinde Türk unsurlara özgü bir alt yapı için ilk temelleri atan müzisyenlerimizdir. Klasik Müzik'te Rusya'ya özgü sanatsal bir altyapı oluşturmak için, 1800'lerin ortalarında bir araya gelen Rus Beşleri Balakirev, Borodin, Cui, Korsakov ve Musorgski'nin bizdeki karşılığı olarak kabul edilebilirler.

Atatürk'ün 1927 senesinde yurt dışına gönderdiği ve onun aydınlanma devrimi neticesinde ortaya çıkan Türk Beşleri, doğum ve

lüm tarihleri itibariyle kısaca şöyledir:

- Cemal Reşit Rey: ( 25 Ekim 1904 Kudüs – 7 Ekim 1985 İstanbul ) Cumhuriyet döneminin ilk kuşak bestecilerinden, Türk Beşleri grubunun bir üyesi, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin yaratıcısı.

- Ulvi Cemal Erkin: (d. 14 Mart 1906 – ö. 15 Eylül 1973), Türk klasik müzik bestecisi.

- Hasan Ferit Anlar: (1906-1978) dünya müzikçileri içinde “geleneksel” müzikten gelerek evrensel müziğe geçiş yapmış ve bu alanda uluslararası başarılara imza atmış Türk bestecisidir. Klasik Türk Müziği unsurları ile Batı müziği tekniklerini bağdaştırma çalışmalarıyla tanınmıştır.

- Ahmet Adnan Saygun: (d. 7 Eylül 1907, İzmir – ö. 6 Ocak 1991, İstanbul) Klasik batı müziğinde yapıtlar ortaya koymuş bir Türk bağdarı, müzik eğitimcisi ve budun müzik bilimcisidir (etnomüzikolog) İlk Türk operasının bestecisi olarak da bilinen Saygun, devlet sanatçısı ünvanını alan ilk sanatçımız olması hasebiyle de ünlüdür. Cumhuriyet Dönemi Türk musikisinin en çok seslendirilen ürünlerinden olan Yunus Emre orotoyosu en önemli yapıtıdır.

- Necil Kazım Akses: (1908 - 1999)

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 115334 defa okunmuştur.


Ela ve Gülce diyor ki:

Nazım Hikmet olmalıydı

Emrullah diyor ki:

Daha açıklayıcı olsa iyi olurdu Ama onun dışında idare eder