Çanakkale Kara Savaşları Kısa Bilgi - Nasıl Yapılmıştır - Olmuştur


Çanakkale Kara Savaşları Kısa Bilgi - Nasıl Yapılmıştır - Olmuştur: Düşmanlar, Boğaz’ın geçilmeyeceğini anlamış; savaşı karaya yöneltmeye karar vermişlerdir. Önce, karadaki birliklerle savaşa girişecekler, sonra da denizden ilerleyerek Boğaz’ı geçeceklerdi. Gelibolu Yarımadası’nda yedek göç olarak bulunan 19.Tümen Komutanı Mustafa Kemal, conkbayırı’nda dağılmış olan 17. Piyade Alayını toparlayarak düşmanı durdurdu. Binbaşı Mehmet Bey De düşmanların iç bölgeye girmesini önledi.

26 Nisan 1915’te İngilizler, yeni çıkartmalar yaptılar. Ancak, hazırlıklı olan askerlerimiz, bu saldırıları önledikleri için düşman, Arı burnu kıyılarına çekilmek zorunda kaldı. Aynı gün, seddülbahri’deki düşman birlikleri yeniden saldırdılar. Askerlerimiz, 17 bin saldırganla göğüs göğse savaştı. Bu çatışmada 16 bin şehit verdik. Düşman askerlerinden de 14 bin asker yaşamını yitirdi. Düşmanlar, karada da başarı elde edememişlerdir.

4 Haziran 1915’te 20 bin Fransız ve 31 bin İngiliz Askerinden oluşan iki kolordu, zırhlı araç desteğinde, genel bir saldırıya geçti. Bu çarpışmalarda her iki taraf da büyük kayıp verdi.12-13 Temmuz çarpışmaları öncesinde güçlen

dirilen birliklerimiz, bu tarihlerde düşmanları durdurdu ve eski yerlerine çekilmeye zorladı. Ordumuz, iki ayı aşkın sürede, 100 bin şehit vermiş; ama düşmanının Çanakkale Boğazı’nı geçmesini de engellemişti. Ne var ki özellikle İngilizler, Marmara denizine ulaşmak için her şeye hazır görünüyorlardı. Buna bağlı olarak birliklerini yeniden güçlendirdiler.

Düşman, asıl çıkartmayı Anafartalar’a yapmaya; oradan conkbayırı ve Kocaçimen Tepesi’ni aşarak Boğaz’daki Akbaş limanına inmeyi planlıyordu. Bu duyum üzerine, 19, Tümen Komutanı Mustafa Kemal, Anafartalar Grup komutanlığına getirildi. Mustafa Kemal, kısa sürede hazırlıklarını tamamladı. 15 Ağustos 1915 tarihinden sonra sürdürülen yoğun saldırılarla düşman püskürtüldü ve Şahin Sırt’a kadar izlendi. Ancak çatışmalar, sonbahara değin sürdü. Düşman çok yorulmuş, çok kayıp vermişti. Bizim kayıplarımız da çoktu. Ocak 1916’da düşman gizlice çekilip gitmişti.

Toplam 250 bin şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşı’nda İngilizler 100 bin, Fransızlar da 50 bin asker yitirmişti. Ayrıca, milyarlar tutarında araç gereç kaybetmişlerdi. Askerlerimizin yiğitçe direnişi, kararlılığı ve yurtseverliği, dünyaya örnek oldu. Mustafa Kemal de bu savaşlarda büyük bir komutan olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 19495 defa okunmuştur.