Atatürk’ün Türk Müziğine ve Türk Folkloruna İlgisi: Atatürk, güzel sanatların tüm alanlarıyla olduğu gibi Türk müziği ve folkloru ile de yakından ilgilenmiştir. Müziğimizin ve folklorumuzun evrensel bir değer ve nitelik kazanması için çaba göstermiştir. Atatürk: “Yaşam müziktir... Müzikle ilgili olmayan varlıklar insan değildir.” diyerek müziğin insan ruhunun temel gereksinimlerinden biri olduğunu belirtmiştir. Müzik gibi yaygın bir sanat dalının, insanın kültürel benliği üzerinde ne denli etkili olduğunu bilen Atatürk: “Müziksiz yaşam zaten var olamaz. Müzik yaşamın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. Yalnız müziğin çeşidi incelenmeye değer, bunu açıkça bilmeliyiz.” “Ulusal; ince duyguları, düşünceleri anlatan yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak; onları bir an önce modern müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu düzeyde Türk ulusal müziği yükselip evrensel müzikte yerini alabilir.” diyerek Türk müziğinin, Türk ulusunun canlı yapısına uyması gerektiğini belirtmiştir.
Atatürk, TBMM’de yaptığı bir konuşmada: “Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda da en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir. Bir ulusun yeni değişikliğine ölçü, müzikteki değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.” diyerek Türk müziğinin geliştirilmesi yolundaki çalışmaların öncelik almasını istemiştir.
Bunun için konservatuarın kurulmasına öncülük etmiştir. Müzikle ve folklorla ilgilenen tüm sanatçıları yaşamı boyunca korumuş, kollamış ve desteklemiştir.
Halk kültürümüzün ulusal kültürle kaynaşması için yapılan çalışmalara öncülük etmiş; Türkiye Folklor Araştırmaları Kurumunun ve Etnogafya Müzesinin kurulmasını sağlamıştır.
Kaynak: Atatürkçülük III. Kitap (Kısaltılarak düzenlenmiştir.)
- Okuma Sayısı: Bu yazı 14282 defa okunmuştur.