Kuşadası'nda Atatürk'ten Bugüne Türk Kadınının Toplumdaki Yeri Konulu Panel


Kuşadası'nda Atatürk'ten Bugüne Türk Kadınının Toplumdaki Yeri Konulu Panel: 11/10/2009 Aydın"ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen "Atatürk"ten bugüne Türk kadınının toplumdaki yeri" konulu panele konuşmacı olarak katılan eski bakanlardan Işılay Saygın, AB ortalamasında kadınların yüzde 60"ı Aydın"ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen "Atatürk"ten bugüne Türk kadınının toplumdaki yeri" konulu panele konuşmacı olarak katılan eski bakanlardan Işılay Saygın, AB ortalamasında kadınların yüzde 60"ı istihdama dahil olurken Türkiye"de yüzde 27"sinin çalışma hayatında yer aldığını söyledi.

Türk Kadınlar Birliği Kuşadası Şubesi tarafından Derici Otel"de gerçekleştirilen panel büyük ilgi gördü. Panelde konuşan eski Bakan Işılay Saygın, Buca Belediye Başkanlığı"ndan milletvekilliğine ve bakanlığa uzanan yolda bir kadın olarak yaşadıklarını anlattı. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne gelinen noktada eğitimli, deneyimli Türk kadınlarının potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Saygın, "Buna rağmen ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. 8 yıllık eğitime geçilmesine rağmen kız çocukları okula

gönderilmiyor. Her konumuzu eğitimle aşacağımıza inanıyorum. Türk kadınının eğitim seviyesi son 10 yılda artış göstermesine rağmen yüzde 76.9 ola

n okur yazarlık oranı yüzde 80"e ulaşmıştır. Okur yazar olmayanların yüzde 75.5"ini kadınlar oluşturmaktadır. Hala 5 kadından birisi, 6 milyona yakın kadın okuma yazma bilmiyor. Kadınlarımız karar alma mekanizmalarında yok. Eğitim düzeyine göre iş gücüne katılım oranı yüksek öğretim mezunu kadınlarda yüzde 70, lise altı eğitimlilerde yüzde 22 olarak gerçekleşiyor" dedi.

Avrupa Birliği"ne girmek isteyen Türkiye"deki tablonun ortada olduğunu belirten Saygın, "Kadınların iş gücüne katılımı da sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru olarak kabul edilmekle birlikte, iş gücüne katılım oranı düşük olup, yıllara göre de azalma göstermektedir. Kanunlardaki eşitlikçi yapıya rağmen kadının niteliksel gelişimini ve iş gücü piyasasına girişini sağlayacak gerekli mekanizmaların oluşmaması bu düşüşün önemli nedenlerinden biridir. Ve Türkiye"de kadın istihdamı temel sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Yüksek öğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 71, lise ve dengi okul mezunlarında yüzde 32, lise altı eğitim alan kadınlarda yüzde 21"e inmekte. Bugün kadınlarımızın yüzde 27"si çalışma hayatında yer alıyor. Oysa Bulgaristan ve Romanya"da bile bu oran bizim iki katımız. AB ortalamasında ise kadınların yüzde 60"ı istihdama dahil oluyor. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların fırsatlardan ve kaynaklardan eşit olarak yararlanabilmesi için cinsiyet eşitliğinin siyasal yaşamda ve karar mekanizmalarında sağlanması gerekir" diye konuştu.

Kaynak: http://www.sivasgazete.com

- Okuma Sayısı: Bu yazı 7245 defa okunmuştur.