12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile İlgili Yazı


12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ile İlgili Yazı: Bayrak ve İstiklal Marşı Türk bağımsızlığının simgeleridir. İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış; 10 kıta ve 41 dizeden oluşan ölçülü, uyaklı uzun bir şiirdir. Ulusal mücadelenin kazanılmasından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi bir Milli Marş yarışması düzenledi. Bu yarışmaya 724 şiir katıldıysa da, seçici kurul bunların hiçbirini beğenmedi. Mehmet Akif Ersoy, ödüllü bir yarışma olduğu için buna katılmadı. Ödül koşullunun kaldırılması üzerine kırk sekiz saat gibi kısa bir zamanda şiirini yazarak ilgililere verdi. Şiir,1 Mart 1921’de dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrı över tarafından TBMM’de okundu. Alkışlarla karşılanan 12 Mart 1921’de Türk İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

Mehmet Akif Ersoy, marş karşılığında kendisine verilen 500 lirayı, çok gereksinimi olduğu halde Türk ordusuna bağışlamıştır.

İstiklal Marşı Bestecisi Anlatıyor

Åžiir deÄŸiÅŸik bestelerle çalınıyordu. Bu beste karışıklığı, 1930’da giderildi CumhurbaÅŸkanlığı Senfoni Orkestrası Åžefi Osman Zeki Ãœngör‘ün yaptığı beste günümüzdeki biçimiyle benimsendi. Osman Zeki Ãœngör: ’’İstiklal Marşı’nÄ

± bestelerken, Kocatepe’den Ä°zmir’e koÅŸan; kaçan düşmanı kovalayan Türk süvarilerinin coÅŸkusunu ve atlarının nal seslerini ruhumda duydum.’’
diyerek besteleme aşamasındaki duygularını dile getirmiştir.

Okulların açılışında, kapanışında; çeşitli nedenlerle yapılan törenlerde; uluslar arası toplantı ve spor karşılaşmalarında İstiklal Marşı okunur. Marş okunması sırasında yüzümüzü bayrağa çevirerek kımıldamadan saygı duruşunda bulunmalıyız. Bu bir yurttaşlık görevidir.

Mehmet Akif Ersoy 1873-1936 yılları arasında yaşamış ünlü bir şairimizdir. Safahat adlı bir yapıtı vardır. İstiklal Marşı‘nı hiçbir yapıtına almamıştır. Nedeni sorulduğunda ’’O benim değil, ulusumun eseridir.’’ demiştir. İstiklal Marşı yeniden yazılamaz mı? Sorusuna da ’’ Tanrı Türk ulusuna bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’’ Diye yanıt vermiştir. Özgür, güçlü, çağdaş, mutlu insan olmanın yolu bağımsızlıktan geçer. Türk ulusu, özgür ve bağımsız bir ulus olarak yaşayagelmiştir. Öyle de kalacaktır.

Kaynak: İlköğretim Okulları İçin Hazırlanmış Belirli Günler ve Haftalar Kitabı

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ İLE İLGİLİ ŞİİRLER
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ile İlgili Yazı

- Okuma Sayısı: Bu yazı 211478 defa okunmuştur.

Bölümde Bazı İçerikler
Sidedeki Kategoriler