Atatürk’ün Manevi Mirası : Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusuna bıraktığı en büyük manevi miras akıl, ilim ve fennin yolundan gidilmesi gerekliliğidir. Zira kendisi de bir sözünde hiçbir dogma bilgi bırakmadığını, değişmez gerçek olan akıl ve ilmin yolunu gösterdiğini söylemiştir. Çünkü O, gelişen ve değişen dünyanın medeni değerlerine entegre olmuş muasır bir millet ve devlet oluşturabilmenin yegane yolunun akıl ve bilimin ışığında hayata geçirilecek olan yenileşme çabalarından geçtiğini biliyordu. Bu yüzden tek yol göstericinin ilim ve fen olduğuna inanıyordu.
Türk milletinin muasır milletler seviyesine ulaşabilmesi için, ilim ve fende ileri bir metot takip edilmesi gereğinden bahseden Atatürk, buradan yola çıkarak bırakmış olduğu manevi mirasının esasen ne olduğunu, dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Dr. Reşit Galip’in bir sualine vermiş olduğu cevapta şu şekilde dile getirmiştir: “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimi
zi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların. Kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.”
Atatürk’ün manevi mirasçısı olabilmek ancak ve ancak onun bu doğrultudaki düşüncelerini benimseyip, kendimize rehber edinmemizle mümkün olacaktır. Görüldüğü üzere Büyük Önder Atatürk, Türk milleti için yaptığı eşsiz hizmetlerinden başka, bu örnekte de olduğu gibi yol gösterici kimliğiyle de Türk milletine akıl ve bilimin yolundan bir an dahi ayrılmamasını tavsiye etmiştir.
Yazan: İlker SÜTKEN - Webmaster ve Site Admini
- Okuma Sayısı: Bu yazı 12663 defa okunmuştur.