Sakarya Savaşı’nın Savaş Taktiği: Sakarya savaşı, Türk ordusu tarafından kaybedilen Eskişehir-Kütahya Savaşı’ndan sonra Türk milleti için bir dönüm noktası oluşturmaktaydı. Yunan ordusu Sakarya Savaşı’yla, Sakarya nehrini geçerek Türk milletinin milli mücadelesine darbe vurmak istiyordu. Türk ordusu ise 100 km genişliğinde olan cephe hattına toplanmış ve tüm birliklerini burada bulundurmuştur. Başarılı ve net sonuçlu bir meydan savaşı için Türk ordusu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilerek, geri çekilme planı uyguladı.
144 sayılı kanuna göre Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Ağustos 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk 3 ay süresinde yetkileri genişletilerek Türk ordusuna başkomutanlık yapması için görevlendirildi. 7-8 Ağustos 1921 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk Tekâlif-İ Milliye Emirleri’ni yayınladı ve Türk ordusunu gerekli silah, mühimmat, personel ve araç-gerek ile donatarak güçlendirmeye çalıştı. Kısıtlı imkânlara sahip Türk ordusu bu şekilde kendini savaşa hazırlarken Yunan ordusunun hiçbir eksiği yoktu ve her imkâna sahipti. 23 Ağustos 1921 tarihinde Yunan ordusu Ankara’yı hedef aldı ve harekete geçti.
Savaşın başlamasıyla Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Sakarya Savaşı
savaş taktiğini şu şekilde açıklamıştır; “ Savunma bir çizgi üzerin de değil, bir yüzey üzerinde yapılacaktır. O yüzeyde bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunmaz. Büyük küçük her birlik, ilk durabildiği noktada tekrar düşmana karşı cephe kurarak savaşı sürdürür. Yanlarındaki birliklerin çekilmek zorunda olduğunu gören birlikler onlara bağlı olmaz. Bulunduğu yerde sonuna kadar direnmeye mecburdur. ”
Mustafa Kemal Paşa bu taktik ile Türk ordusunun var gücü ile savaşması gerektiğine ve bu zaferin alınması gerektiğine vurgu yapmıştır. Atatürk için Sakarya Savaşı son derece önemliydi ve stratejik davranılması gerekiyordu. Sakarya savaşı bu taktik Milli Mücadele’de, savunma savaşından çok taarruz savaşına dönmüştü, söz konusu olan var olmak ya da yok olmaktı.
Türk ordusu cesareti, vatan sevgisi ve savaş taktiği ile tüm vatan topraklarını savunmayı başarmış ve büyük bir zafer elde etmiştir. 5 Eylül tarihinde yunan ordusunun gücü zayıflamış ve geri çekilmek durumunda kalmıştır. Yunan ordusu, Türk ordusu tarafından 13 Eylül 1921 tarihine kadar takip edilmiştir ve bu tarih sonrasında Sakarya Nehri’nin doğusunda bir tek Yunan askeri bile kalmamıştır.
- Okuma Sayısı: Bu yazı 19334 defa okunmuştur.
emine bilgin diyor ki:
emine bilgin