Misak-ı İktisadi – Misak-ı İktisadi Nedir


Misak-ı İktisadi – Misak-ı İktisadi Nedir: Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra Mustafa Kemal’in girişimleri ile 17 Şubat 1923 tarihinde ülkenin ekonomik durumunun ciddi ve planlı olarak ilk defa ele alındığı ve alınan kararlar bakımından ulusal bir kongre niteliği de taşıyan İzmir İktisat Kongresi toplanmıştır. Bu kongrede ülkemizin ekonomik istikbalinin tayin edildiği kararlar alınmıştır. Alınan bu karalarla Osmanlı zamanında devam eden ekonomik anlamdaki yabancı sömürüsünün nasıl ortadan kaldırılacağı ile ülkenin geleceği açısından milli bir ekonominin inşası için nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği ile ilgili bir takım hayati kararlar alınmıştır. İşte 17 Şubat 1923 tarihli İzmir İktisat Kongresi’nde alınan bu kararlara Misak-ı İktisadi denir.

İzmir İktisat Kongresi’nin toplanmasında ulusal kongrenin amaçları ve bu amaçlara ulaşmada takip edilecek metotları kararlaştırma fikri etkili olmuştur. Kongrenin Lozan görüşmelerin olduğu bir zamanda toplanması ekonomik gelişmelerin ne kadar önemsendiğinin bir kanıtıdır. Kongreye çiftçi, sanayici, tüccar ve işçi kesimlerinin temsilcilerinden 1135 kişi katılmıştır. Yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü bu kongrede alınan kararlar Misak-ı İktisadi yani Ekonomi Andı adıyla anılmıştır.

Konuyla İlgili Başlıklar

- Misak-ı İktisadi – Misak-ı İktisadi Nedir
- İzmir İktisat Kongresi - Kongrede Alınan Kararlar

Kaynak:  En Kapsamlı Atatürk Sitesi Atatürk İnkılapları tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 177576 defa okunmuştur.