Çanakkale Zaferi’nin Anlamı ve Önemi


Çanakkale Zaferi’nin Anlamı ve Önemi: Çanakkale Zaferi’yle Türk askeri, gerektiğinde yurdu için seve seve canını verdiğini bir kez daha kanıtlamıştır. Çanakkale savaşları, bizim için yurdumuzu emperyalist (sömürgeci) ülkelere karşı korumak ve için yaptığımız bir savunma savaşıydı. Bu yüzden bütün zorluklara ve imkânsızlıklara karşın Türk askerinin fedakâr ve can siper bir şekilde savaşması ile birlikte zaferle sonuçlanmıştır. Mustafa Kemal, bu savaşta askerlerimize, ”Ben size hücum etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum.” demişti. Kendisi de askerlerimizle birlikte ön saflarda çarpışmış bu ise haklı taraf olduğumuz bu savaşta başarı kazanmamızdaki en büyük etkenlerden bir olmuştur.

Her şeyden daha önemlisi eğer Çanakkale Zaferle sonuçlanmamış olsaydı İtilaf Devletleri’ne ait güçler Çanakkale Boğazı’nı geçerek müttefikleri olan Rusya’ya ihtiyaç duyduğu yardımı ulaştırabileceğinden daha sonrasında Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da, Anadolu halkı ile birlikte Batı emperyalizmine karşı topyekûn başlatılacak olan ve milli bağımsızlık savaşımız olan milli mücadele diye bir şey olamayacaktı. İşte Çanakkale Zaferi bizim için bu yüzden büyüktür.

Bütün bunların yanı sıra

dünya tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları’nda milletimiz 253.000 şehit vermiş ki bunların birçoğu ülkemizin yetişmiş beyin gücü olan doktor, öğretmen, mühendis vb. insanlardan oluşmaktadır. Bu durum ise Mustafa Kemal önderliğinde kazanılan Milli Mücadele sonrasında ülkemizin kalkınma ve gelişme hamleleri hayata geçirilirken yetişmiş insan yokluğundan dolayı büyük sıkıntılar çekilmesine sebep olmuştur. İşte bu nedenlerden ötürü Çanakkale Savaşları’nı her çocuk, genç ve yetişkin insanımıza en iyi şekilde ve bilinmesi gereken tüm noktaları ile anlatmalı, Çanakkale Zaferi’nin niçin büyük bir zafer olduğunu kavratmalıyız.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 46623 defa okunmuştur.