İstiklal Marşı’nın Öncesi - İstiklal Marşı’nın Sonrası


İstiklal Marşı’nın Öncesi - İstiklal Marşı’nın Sonrası: İstiklal Marşı, milletimize ve devletimize mal olmuş bir marştır. Bir milletin bağımsızlığı ve özgürlüğünü ifade eden bestelenmiş şiir ve manzumelere milli marş denmektedir. Milletlere mal edilen, milletlerle özdeşlenen bu marşların birçoğunun yazarı ve bestecisi bile belli değildir. Osmanlı’da, savaş zamanlarında orduyu coşturan mehter marşları çalınırdı. Ancak bu marşların hiçbiri, milli marş değildi. II. Mahmut’tan sonra gelen padişahların her birinin kendi adına bir marş bestelettiğini bilmekteyiz. Bu marşlar da milli marş değerini almamıştır.

İstiklal marşımız, kurtuluş savaşı yıllarında, savaşın en zor şartları arasında yazılmıştır. O günlerde genelkurmay başkanı olan İsmet İnönü, milli hisleri coşturacak, bir milli marş hazırlanması düşüncesindeydi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu düşünceyi benimseyerek, bir, yarışma açtı. Beğenilecek şiir (güfte) için 500 lira ödül verilecekti. O devirde bu para ile Ankara’da 2-3 ev alınabiliyordu. Yarışmaya tam734 şiir gönderildi. İnceleme kurulu, bu şiirleri eleyerek içlerinden altı tanesini seçti. Buna rağmen hiçbirisi beğenilmiyordu. Marş olacak nitelikte değillerdi.

O günlerde, Burdur milletvekili o

lan şair Mehmet Akif, ortaya konan para ödülünden rahatsız olduğu için, bu yarışmaya katılmamıştı. Devrin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrı över, Mehmet Akif’in yakın dostu, Balıkesir millet vekili Hasan Basri Çantay’dan yardım istedi. Hasan Basri Bey, para ödülünün kaldırıldığını söyleyerek, Mehmet Akif’i ikna etti.
Mehmet Akif, kırk sekiz saat içerisinde on kıtalık, istiklal Marşı’nı yazdı. Şiir, 17 Şubat 1921’de Milli Eğitim Bakanlığı seçici kuruluna imzasız olarak teslim edildi. Kurul, Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte, diğer altı şiiri değerlendirmek üzere ordu komutanlarına gönderildi. Çok geçmeden, bütün komutanlar, Mehmet Akif’in şiirini birinci olarak seçtiklerini bildirdiler.

1 Mart 1921’de Hamdullah Suphi kürsüye geçerek, şiiri okudu. Şiir alkışlarla kesilerek dinlendi. 12 Mart 1921’deki meclis oturumunda şiirine verilen altı önerge benimsenerek, Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı, Milli Marşımız olarak kabul edildi. Mehmet Akif, 500 liralık parayı kabul etmedi ve bu parayı ordumuza bağışladı.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 20954 defa okunmuştur.