Ne Mutlu Türküm Diyene Sözünün Açıklaması - Anlamı


Ne Mutlu Türküm Diyene Sözünün Açıklaması - Anlamı: İnsanlık tarihinde zengin bir mirasa, birlikte yaşama konusunda samimi bir anlayışa, sahip olunan mirasın muhafaza edilmesi inancına dayanan gelişmiş topluma millet adı verilir. Atatürk, Türk milletinin kendi varlığının bilincine varmasını devletin ve bağımsızlığın korunabilmesinin koşulu olarak görmüş, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasında öz benliğinden uzaklaşmasının etkili olduğunu söylemiştir.

Milliyetçilik ait olduğu milletin varlığını sürdürmek ve yüceltmek için çalışmak ve bu çalışmayı gelecek kuşaklara da aktarmaktır. Atatürk’e göre ırkı, düşüncesi ve inancı ne olursa olsun kendini Türk bilen ve Türk hisseden herkes Türk’tür. Bu durum Atatürk’ün milliyetçilik ilkesinin ırkçılık esasına dayanmadığını gösterir. Atatürk, Türk milletini ırk esasına dayandırmadığını, 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk milleti denir.' sözüyle ifade etmiştir. Bir insan kökeni ne olursa olsun kendini hangi millete ait hissediyorsa o milletin kimliğini taşıyor demektir. Bu yüzden Atatürk ne mutlu Türk olana değil “Ne Mutlu Türk'üm Diyene!” demiştir.

Atatürk milli birlik ve beraberliği milliyetçilik anlayışının temel unsurlarından biri olara

k kabul etmiş, millet fertlerini sıkı bağlarla bir birine bağlayabilmek için milli birlik ve beraberliği güçlendirmeye çalışmıştır. Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılması, Türk milletinin göstermiş olduğu milli birlik ve beraberlik sayesinde olabilmiştir.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.

- Ne Mutlu Türküm Diyene Sözünün Açıklaması - Anlamı
- Geldikleri Gibi Giderler Sözü Ne Zaman – Nerede – Nasıl Söylenmiştir
- Az Zamanda Çok ve Büyük İşler Yaptık Sözü - Konusu - Anlamı
- Bugünün Küçükleri Yarının Büyükleridir- Sözünün Anlamı - Açıklaması
- Cumhuriyet Fazilettir Ne demek – Anlamı - Açıklaması
- Ya İstiklal Ya Ölüm Sözünün Açıklaması - Anlamı

- Okuma Sayısı: Bu yazı 64691 defa okunmuştur.