Atatürk’e Göre Çalışmanın Anlam ve Önemi


Atatürk’e Göre Çalışmanın Anlam ve Önemi: Atatürk’e göre, ‘’Çalışmak genel bir kanundur.’’ Çalışmak, üretmek Atatürk’ün yaşama biçimidir. Atatürk’e göre çalışmamak insan için en büyük kusurdur. Bu nedenle Atatürk, ‘’Türkiye çalışkanlar diyarı olacaktır’’ demiştir. ‘’Neticesiz uğraşmak çalışmak sayılmaz. Hiç bir şey yapmamak veyahut neticesiz, anlamsız şeyler yapmak çalışmak kanununa karşı büyük kabahattir’’ Bu düşüncesinde Atatürk, boşuna çalışmanın zararına belirtmektedir. İnsan emeği ve zamanı kıymetlidir. İnsan yaşamında günler sayılıdır. Geçen zaman bir daha geri gelmez. Öyle ise emeğimizi ve zamanımızı doğru değerlendirmeliyiz. Doğru, yararlı sonuç alacağımıza konularda çalışmalıyız. Sonuçsuz boş işlerle uğraşmamalıyız.

İnsan, düşünce olarak, kişilik olarak ancak çalışarak gelişebilir. Hayatımız için gerekli olan her şeyi ancak çalışarak elde edebiliriz. Çalışmamak, tembellik bütün kötülüklerin temelidir. Atatürk’e göre iyi insan iyi vatandaş olmak temel amaçtır. Ancak bu amaca giden tek yol vardır, o da çalışkanlıktır. Mutluluğun ve iyi insan olmanın tek yolu, çalışkanlık olduğuna göre, bütün insanlar, çocukluklarından itibaren çalışkanlığı alışkanlık haline getirmektedir.

Atatürkçü olmak onun yolundan gitmek için önce çalışkan olacağız. Çalışmayanın Atatürkçü olması ya da onun yolundan yürümesi mümkün değildir. Çünkü Atatürkçülük çalışkan olmakla başlar. Atatürk’ün herkes için aydınlatıcı bir sözü ile konuşmamı bitiriyorum. ‘’Çalışma, insanların fiziksel güçlerini geliştirir ve hayat için gerekli olan şeyleri temin eder. Çalışmaksızın, fikri gelişme ve ahlaki gelişme mümkün değildir. Tembellik bütün fenalıların anasıdır.’’

Kaynak: Belirli Günler ve Haftalar, Endi Mağazaları Kültür Hizmeti, sayfa 97.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 30409 defa okunmuştur.