En kapsamlı Atatürk sitesi - Atatürk inkılapları Sitesi - Atatürk Sitesi

Tarih: 25.05.2019 Saat: 12:16:00

 

En kapsamlı Atatürk sitesi - Atatürk inkılapları Sitesi - Atatürk Sitesi

   

Anasayfa| Atatürk Şiirleri| Atatürk Resimleri| Atatürk Videoları| İnkılap Tarihi Videoları| Sitene Ekle| Yorumlarınız|

 
 
 
.
 

( Atatürk İlkeleri YGS Konu Testi - 13)

1.Yeni Türk Devletinde Yapılan aşağıdaki inkılâplardan hangisi hem cumhuriyetçilik hem de haklıcılık ilkesiyle ilgilidir?

A) Aşar vergisinin kaldırılması
B) Saltanatın Kaldırılması
C) Kadılara siyasal haklar verilmesi
D) Medeni Kanunun Kabul edilmesi
E) Halifeliğin kaldırılması

2.Aşağıda verilen inkılâplardan hangisi Yeni Türk Devletinin laik bir yapı kazanmasına katkıda bulunduğu söylenemez?

A) Tekke, zaviye ve Türbelerin kapatılması
B) Saltanatın kaldırılması
C) Medeni Kanunun kabul edilmesi
D) Türk Dil Kurumunun kurulması
E) Tevhid-i tedrisat kanunun kabulü

3. Yeni Türk Devleti’nde görülen;

I. Çok partili hayata geçiş denemelerine girişilmesi,
II. Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi,
III. Soyadı kanununun kabul edilmesi

Gelişmelerinden hangileri, cumhuriyetin ilanının doğal sonuçlarındandır?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

I. Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun kabul edilmesi
II. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hazırlanması
III. İzmir I. İktisat Kongresi’nin düzenlenmesi

4. Yukarıda verilen inkılâplardın hangileri, özel sektörün desteklenmesini amaç edinmiştir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

5. Yeni Türk Devleti’nde halkçılık ilkesinin benimsenmesi;

I. ayrıcalıksız bir toplum yapısının oluşturulması,
II. herkesin devlet imkânlarından eşit yararlanması,
III. kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması

Gelişmelerinden hangilerine neden olmuştur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

6. “ Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trakyalı, bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır.” Mustafa Kemal Atatürk, bu sözleriyle aşağıdaki ilkelerden hangisinin önemini vurgulamıştır?

A) Milliyetçilik
B) İnkılâpçılık
C) Laiklik
D) Devletçilik
E) Cumhuriyetçilik

7. Devlet yönetiminde; bütün yasaların kuralların ve yöntemlerin, bilimsel ve teknik bulgularla, çağdaş uygarlığın sağladığı verilere ve dünya gereksinimlerine göre düzenlenmesi;

I. inkılâpçılık,
II. devletçilik,
III. laiklik

İlkelerinden hangilerinin sonucu olarak değerlendirilemez?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

8. Ulusal birliği sağlama amacı, Türkiye’de;

I. değişik din ve mezheplere ön yargılı yaklaşma,
II. vicdan özgürlüğüne saygılı olma,
III. ulusal egemenlik ilkesini benimseme

Durumlarından hangilerini zorunlu kılmış olamaz?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

I. Laiklik
II. Cumhuriyetçilik
III. Devletçilik

9. Yukarıda verilen ilkelerden hangileri daha çok siyasi niteliklidir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

10. Türk inkılâbının evrensel bir boyut kazanmasında, aşağıdaki kavramların hangisine verilen önem daha az etkili olmuştur?

A) Laiklik
B) Batılılaşma
C) Devletçilik
D) Bağımsızlık
E) Ulusal egemenlik

I. Herhangi bir bireye ve sınıfa, ulusal genel hakları dışında ayrıcalık tanımamak
II. Sınıf kavgasını kabul etmemek,
III. Toplum düzenini çalışmaya ve hukuka dayandırmak

11. Yukarda verilenlerden hangileri halkçılığı oluşturan öğelerdendir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

12. Yönetim kaynağının bütün bir ulusun özgür iradesine dayanmasına ulusal egemenlik denir. Türk inkılâbı sürecinde görülen aşağıdaki gelişmelerden hangisi, bu yöndeki çabalarla doğrudan ilgili değildir?

A) Medeni Kanun’un kabul edilmesi
B) Cumhuriyetin ilan edilmesi
C) Saltanatın kaldırılması
D) Halifeliğin kaldırılması
E) TBMM’nin açılması

13. Atatürk ilkeleri ve inkılâpları aşağıdakilerden hangisinde yanlış eşleştirilmiştir?

A) Ulusçuluk ----Türk Dil Kurumu’nun açılması
B) Devletçilik---- Eğitim yatırımlarının yapılması
C) Halkçılık ---- Siyasi partilerin kapatılması
D) Laiklik---- Şer’i ye ve Evkaf Vekâletlerinin kaldırılması
E) Cumhuriyetçilik---- TBMM’nin kadınlara siyasi haklar vermesi

14. Yeni Türk Devleti kurulduğunda özel sektörün elinde yeterli sermayenin olmaması, hangi ilkenin uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir?

A) Laiklik
B) Halkçılık
C) Milliyetçilik
D) Devletçilik
E) Cumhuriyetçilik

CEVAP ANAHTARI
1C/2D/3B/4A/5E/6A/7B/8A/9D/10C/11E/12A/13C/14D

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konulu YGS, KPSS, SBS kitaplarından ve TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konulu soru bankalarından derlenerek oluşturulmuştur.

 
 
 
Okunma Sayısı: 67337 kez
   
 
İnkılap Tarihi Soruları'nda En Çok Okunanlar
 

 

 

 

 

 
 

www.ataturkinkilaplari.com
En Kapsamlı Atatürk Sitesi

 
 


<
Görüşlerini Paylaş!>

 

 
 
 




Site-Map-XML| Total-Map-List| Site-Map| E-Posta| RSS| Reklam| İletişim|

 SİTEDEN KARIŞIK YAZILAR - www.ataturkinkilaplari.com - EN KAPSAMLI ATATÜRK SİTESİ

 

Atatürk

 
 

Atatürk

 
 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

 

Atatürk

İnkılap Tarihi Konuları - İnkılap Tarihi Ders Notları - TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - İnkılap Tarihi Konu Anlatımları

www.ataturkinkilaplari.com - En Kapsamlı Atatürk Sitesi

• Copyright © 2008 - 2019 albatrosmmx •

En Kapsamlı Atatürk Sitesi

Atatürk İnkılapları Wiki Sitesi'ni Öneriyor.

DMCA.com Protection Status