Tarih: 23.05.2012 Saat: 07:30:13

 

 

Ana sayfa | Yorumlar |Sen de Yaz| Sitene Ekle | Sık Kul Ekle | Ana sayfa Yap | Site Haritası | İletişim | Reklam |

Atatürk Menüsü
  Atatürk İnkılapları
  Atatürk İlkeleri
  Atatürk Devrimleri
  Belirli Günler Haftalar
  Atatürk Anıları
  Atatürk Haberleri
  Atatürk ve Dış Politika
  Atatürk Dönemi Savaşları
  Ateşkes ve Antlaşmalar
  İnkılap Tarihi Arşivi
  Atatürk Kütüphanesi
  Atatürk Makaleleri
  İnkılap Kütüphanesi
  Atatürk Videoları
  Çanakkale Savaşları
  Videolu Atatürk Dersleri
  Atatürk Resimleri
  Atatürk Özel Dosyası
  Atatürk Posterleri
  Atatürk Şiirleri
  Atatürk Özdeyişleri
  Atatürk Söylevleri
 
 
 
Google Bot: 114
 
 
 
 
Atatürk Dersleri - Vid


 19 Yüzyılda Osmanlı'da Yapılan Islahat Hareketleri Videosu
(4131  Kez İzlendi)

 
 

Bu site, ebediyen minnettar olduğumuz büyük kurtarıcımız ve büyük insan Atatürk'e onun ilke ve devrimlerine gönül vermiş yüreği gerçek Atatürk sevgisi ile dolu olan vatansever kimselerce hazırlanarak ülke insanımızın hizmetine sunulmuştur.

Çok Partili Döneme Geçiş - Rus Tehdidi ve Demokrat Parti - Rus Tehdidi – Demokrat Parti’nin Kurulması - Çok Partili Hayata Geçiş Atatürk’ün ölümünden sonra İsmet İnönü Cumhurbaşkanı olduğunda tek parti olarak Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) bulunmaktaydı. Atatürk döneminde yapılan çok partili düzene geçiş denemelerinin (Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Serbest Cumhuriyet Fırkası) başarısızlıkla sonuçlanması ve gerçekleştirilmesi düşünülen yeniliklerin başarıyla yapılması zorunluluğu, İsmet İnönü döneminde de tek partili siyasi hayatın 1945’e kadar devamını gerekli kılmıştır. Ancak bu dönemde de Cumhuriyet Halk Partisinin parti programında halkın kendi kendini yönetmesini benimsemesi demokratik rejime yöneldiğini göstermektedir. İnönü’nün 1939 seçimlerinden sonra mecliste iktidarı denetlemek üzere Müstakil (Bağımsız) Grup adı altında bir grup oluşturması demokrasiye doğru yönelme eğiliminden ileri gelmektedir. Aslında İsmet İnönü’yü çok partili siyasi hayata yönelten en önemli sebepler iç ve dış gelişmelerdir. Türkiye’de demokratik rejim iç ve dış şartların zorlaması sonucunda kurulmuştur. Şöyle ki, Cumhuriyet Halk Partisi içinde Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fuat Köprülü gibi isimlerle birlikte Hikmet Bayur, Recep Peker kendi partileri olan Cumhuriyet Halk Partisinin ekonomik politikalarını eleştirmeye başladılar.

Türk siyasi hayatında çok partili hayatı kalıcı hale getiren ve Demokrat Partinin kuruluşunu hazırlayan en önemli etken mecliste yaşanan tartışmalar ve hükümete yöneltilen eleştirilerdir. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun mecliste görüşülmesi sırasında parti içinde yaşanan tartışmalar ile Demokrat Parti’nin kuruluş süreci başlamıştır. Hükümetin ekonomik uygulamalarını eleştiren Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fuat Köprülü, Celal Bayar ve Emin Sazak sözü edilen Kanunu’ nun çıkmasında ret oyu vermişlerdir. Bu da Demokrat Partinin kurulmasını hızlandırmıştır. Nitekim 7 Haziran 1945 tarihinde Bayar, Menderes, Köprülü ve Koraltan, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Meclis Grup Başkanlığına tarihe Dörtlü Takrir olarak geçen ve ülkede ve parti içinde demokratik ilkelerin işlerlik kazanmasını isteyen bir önerge verdiler.

Bu önerge CHP içerisinde tartışılırken 7 Temmuz 1945 tarihinde Nuri Demirağ Milli Kalkınma Partisini kurmak için İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunmuştur. Diğer taraftan dörtlü takrir sahiplerinden Adnan Menderes ve Fuat Köprülü basın yoluyla hükûmeti eleştirmeye devam etmişlerdir. Bu kişiler parti disiplinine aykırı davrandıkları gerekçesiyle CHP’den ihraç edilmişlerdir. Arkasından Refik Koraltan da partiden çıkarılmıştır. Daha sonra CHP içerisindeki muhalefet hareketinin lideri olan Celal Bayar da 1 Aralık 1945’de milletvekilliliğinden ve CHP’den istifa etmiştir. Böylece gelecekte kurulacak olan Demokrat Partinin çekirdek kadrosu oluşmuştur.

Rusya’nın Türkiye’den Talepleri ve Demokrat Parti’nin Kurulması

Türkiye’de çok partili siyasi hayata geçişte etkili olan bu iç siyasi gelişmelerin yanında demokratik düzene geçişte dış politikadaki gelişmelerin etkisini de açıklamak gerekir. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği Türkiye üzerindeki tarihi emellerini yeniden gündeme getirmiştir. Sovyetler Birliği 17 Aralık 1925 tarihli dostluk ve saldırmazlık paktını feshetti ve Türkiye’den;
a) Kars ve Ardahan bölgelerinin Sovyetler Birliği’ne verilmesi,
b) Boğazlarda Sovyetler Birliği’ne üs verilmesi,
c) Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirlenen boğazlar rejiminin değiştirilmesi isteklerinde bulunmuştur.

Bu durum karşısında Türkiye bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumak için büyük endişe duymuş, müttefik arayışına girmiştir. Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ne karşı işbirliği yapabileceği ülkeler de çok partili sistemle ve demokratik anlayışla yönetilen II. Dünya Savaşı’nın galibi Müttefik Devletlerdi. Müttefikler tarafından da terk edilmekten ve Sovyetler Birliği karşısında yalnız kalmaktan çekinen İsmet İnönü tek partili yönetimden vazgeçilmesi gerektiğine inanır. Çünkü bu gelişme karşısında Türkiye’nin güvenliği ancak demokratik devletler topluluğu içerisinde sağlanabilirdi. İsmet İnönü işte bu olayların ve dış gelişmelerin etkisiyle Türkiye’de çok partili siyasi düzene geçmeye karar vermiştir. 1 Kasım 1945 tarihli meclis açılış konuşmasında da bu düşüncesini açıklamıştır. Bütün bu gelişmeler sonucunda çok partili hayata geçilmiş, ilk defa 18 Temmuz 1945’de Milli Kalkınma Partisi kurulmuştur. Arkasından CHP’den ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan 7 Ocak 1946’da Demokrat Partiyi kurmuşlardır.

Demokrat Parti kuruluşundan bir süre sonra 21 Temmuz 1946’da yapılan genel seçimlere katılmıştır. Yapılan bu seçimlerin sonucunda CHP 390 milletvekilliği ile mecliste birinci parti olarak yer almıştır. DP (Demokrat Parti) 65 milletvekili ile ikinci parti olarak meclise girmiştir. Bunların yanı sıra 7 tane bağımsız milletvekili de meclisteki yerlerini almıştır. 14 Mayıs 1950 yılında yapılan seçimleri bu kez DP birinci parti olarak kazanmıştır. Bu seçimlerde ikinci parti olan CHP ile birlikte Millet Partisinden bir milletvekili ve 9 bağımsız milletvekili meclise girmiştir. Böylece 1950 seçimleri ile Türkiye’de iktidar değişikliği olmuş, 27 yıllık CHP iktidarı son bulmuş yerini Adnan Menderes’in başbakanlığında Demokrat Partiye bırakmıştır Daha sonra yapılan 1954 ve 1957 seçimlerini de birinci parti olarak kazanan DP, 1950’den 27 Mayıs 1960 ihtilaline kadar iktidarda bulunan parti olmuştur.

Kaynak: T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Okulları (Açık Öğretim Lisesi- Meslekî Açık Öğretim Lisesi) İçin Hazırlanan 11. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2 Ders Notları, Alim ÖZTÜRK, s 151, 2007

 
Okunma Sayısı: 4990 kez
Etiketler: Çok partili döneme, hayata, geçiş, Fuat Köprülü, ve, Refik Koraltan, Demokrat Parti, müttefik arayışı, Rus tehdidi, tehtidi, Türkiye bağımsızlığı, toprak bütünlüğünü, 1945
 
 
 
İnkılap Tarihi arşivine En Son Eklenenler
 

Cumhuriyetin Kazandırdıkları - Cumhuriyetin Sağladığ...(247  Kez)
 

Cumhuriyetle Bir Milletiz...(166  Kez)
 

TBMM'nin (Kurucu Meclis) Açılışı ve Çalışmaları (23 ...(600  Kez)
 

Sütçü İmam Olayı - Sütçü İmam Olayı Nasıl Gerçekleşm...(381  Kez)
 

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu - Stratejik Önemi ve B...(1364  Kez)
 

Kuvva-yı Milliye Nedir - Kuvva-yı Milliye Birlikleri...(574  Kez)
 

Kurtuluş Savaşı Sonrası Türkiye - Milli Mücadele Son...(823  Kez)
 

Son Osmanlı Mebusan Meclisi ve Misak-ı Milli...(1082  Kez)
 

Kuvva-yi Milliye Nedir - Ulusal (Milli) Kuvvetler Ha...(1178  Kez)
 

Avrupa Birliği Yolunda Türkiye (Türkiye ve Avrupa Bi...(3252  Kez)
 

Körfez Savaşları (1990 ve 2003 Irak Operasyonları)...(2528  Kez)
 

SSCB’nin Dağılması ve Yeni Dünya Düzeni...(5488  Kez)
 

Türkiye’ye Yönelik İç ve Dış Tehditler...(7227  Kez)
 

Kıbrıs Sorunu ve Kıbrıs Barış Harekatı (1974)...(3191  Kez)
 

İkinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Yıllara Göre Türkiye...(3522  Kez)
 

Çok Partili Döneme Geçiş - Rus Tehdidi ve Demokrat ...(4990  Kez)
İnkılap Tarihi arşivinde En Çok Okunanlar
 

Milli Varlığa Yararlı Cemiyetler (Milli Cemiyetler) ...(85149  Kez)
 

19. Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Yaşanan Gelişmeler ...(57736  Kez)
 

Erzurum Kongresi ve Önemi...(50723  Kez)
 

Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler (Türklerin Kurduğu ...(42852  Kez)
 

Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal Rütbesi ile Gazi Unv...(40155  Kez)
 

Sivas Kongresi ve Alınan Kararlar...(30939  Kez)
 

Lozan Barış Antlaşması ve Önemi...(20657  Kez)
 

Yeni Türk Devleti'nin İlk Anayasası (20 Ocak 1921)...(20254  Kez)
 

Azınlıklar Tarafından Kurulan Cemiyetler...(19027  Kez)
 

Güney Cephesinde Maraş ve Urfa'nın Kurtarılması ve A...(18835  Kez)
 

Sevr Antlaşmasının İmzalanma Nedenleri ve Antlaşmaya...(18776  Kez)
 

20.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Yaşanan Gelişmeler...(18403  Kez)
 

Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nun Kabulü ve İstiklal Mah...(18355  Kez)
 

İstanbul'un İşgali (İstanbul'a İtilaf devletlerinin ...(17734  Kez)
 

Amasya Genelgesi (21-22 Haziran 1919)...(17088  Kez)
 

TBMM'ye Karşı Çıkarılan Ayaklanmalar...(15671  Kez)
 
 

Siteyi Arkadaşına Tavsiye Et!

 

Sizler de Büyük Kurtarıcımız ve Büyük İnsan Atatürk ile ilgili yorumlarınızı bize gönderebilir veya sitemiz hakkında verdiğimiz hizmetlerin kalitesi hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.Yapacağınız yorumlar sitemizin "YORUMLAR" bölümünde toplu olarak yayınlanmaktadır.

 


<
Görüşlerini Paylaş!>

 

 
 
 



Rastgele Resim
Rastgele Video
Rastgele Poster
Seçtiklerimiz
 
SORULARLA ATATÜRK TARİHİNİN ANALİZİ_II...

1-M. Kemal Ordunun Çekilişini Nasıl Açıklıyordu ?

M. Kemal'in Başkomutan oluşuna geçm
...Devamı için tıklayın /2754 Kez.

 
Eylemsel Düşünür Olarak Atatürk...

Atatürk'ün bir eylem adamı olduğu, onda bir düşünürde aranacak niteliklerin aranamayacağı biçimindek...Devamı için tıklayın /3457 Kez.

 
Atatürk'ün Dünya Tarihi İçin Önemi...

Atatürk’ün millî bağımsızlık ve çağdaşlaşma önderi olarak, süper devletlere ve onların destekledikle...Devamı için tıklayın /7948 Kez.

 
Trablusgarp Savaşı...

Trablusgarp Savaşı, 1911-12 yılları arasında Osmanlı Devleti ve İtalya Krallığı arasında geçen bir s...Devamı için tıklayın /6061 Kez.

 
Atatürk’e Göre Edebiyat...

Atatürk; hayatı boyunca edebiyatla yakında ilgilenmiş, edebiyat toplum faydasına yöneltmek için dire...Devamı için tıklayın /2958 Kez.

 
Sevgisini Kaybetmekte Ne Anlam Var…...

Türk insanı duygu insanıdır. Hep sevmek ve sevilmek ister, yeter ki birisine inansın, birisini sevsi...Devamı için tıklayın /2116 Kez.

 

 | Site Map  | Map List | E-Posta | Tavsiye Et! | Sen de Yaz | RSS | Atatürk Bannerları | İçindekiler | Panel |

 EN ÇOK ZİYARET EDİLENLER - www.ataturkinkilaplari.com - EN KAPSAMLI ATATÜRK SİTESİ

 

İnkılapçılık İlkesi...(14316)
 
 

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma...(22214)
 
 

Atatürk’ün Çocuklar ile İlgili Anı...(20903)
 

19 Mayıs'ta Atatürk'ün Samsun'a Çı...(5161)
 

1923-1932 Arası Atatürk Dönemi Tür...(13197)
 

Galiçya, Romanya, Makedonya Cephel...(2445)
 

Lozan Konferansı’na Katılan Devlet...(6826)
 

Milli Varlığa Yararlı Cemiyetler (...(85149)
 

Atatürk İnkılapları (Devrimleri) K...(150493)
 

Türk Kadınının Kurtuluş Savaşına K...(143049)
 

Kabotaj Kanunu’nun Kabulü ve Önemi...(28421)
 

Çanakkale Savaşı ile İlgili Kısa B...(2122)
 

Atatürk’ün Evliliği - Atatürk’ün E...(6541)
 

ATATÜRK VE 29 EKİM CUMHURİYET BAYR...(91791)
 
 

Atatürk'ün Bursa Nutku...(5974)
 

Atatürk'ün Türk Dili İle İlgili Sö...(32022)
 

www.ataturkinkilaplari.com - En Kapsamlı Atatürk Sitesi

Copyright © 2007 - 2012 albatrosmmx