İstiklal Marşı Nasıl Kabul Edildi – Yazıldı - Kısa Bilgi - Özet


İstiklal Marşı Nasıl Kabul Edildi – Yazıldı - Kısa Bilgi - Özet: Osmanlı devletinin bir mili marşı yoktu. Batıda milliyetçilik hareketleri gelişmeye başlayınca, her millet, yüceliğini ve sonsuza kadar yaşama isteğini kuşaktan kuşağa aktaran milli marşlarını yapmıştı Milli marşımızın olmayışı, özellikle batılı milletlerce hoş karşılanmıyordu. Artık milli devletimiz kurulmuştu. Milletimizin bağımsızlık sevgisini ve isteğini dile getirecek bir marşın yazılma zamanı gelmişti.

1921yılı başlarında, Milli eğitim bakanlığı bir yarışma açtı. Bakan Hamdullah Suphi Bey marşı, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy beyin yazmasını istiyordu. Ankara’da bulunan Mehmet Akif ise, yarışma sonucu ödül istemediğinden, şiiri yazmıyordu. Bu arada yapılan yarışma sonuçlanmış, kazanan olmamıştı. Bunun üzerine yeniden Mehmet Akif 'e başvuruldu. Kurtuluş Savaşı’nın en derin heyecanlarını duyan ünlü şair, milli duygularının coşkusu içinde en güzel şiirlerinden birini yazdı. İstiklal Marşı adını taşıyan bu şiirdeki dizeler, gerçekten, milli duyguların ve bağımsızlık aşkının çok canlı anlatımıdır.

TBMM, ikinci İnönü Muharebesinden önce,12 Mart 1921 'de İstiklal Marşı'nı kabul etti. İstiklal Marşı, Türk’ün bağımsız yaşama azminin üstün sembolüdür.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif Belirli Günler ve Haftalar ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı 167624 defa okunmuştur.