Londra Konferansı (21 Şubat 1921)


Londra Konferansı (21 Şubat 1921): I. İnönü Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri Londra’da bir konferans düzenlemeye karar verdiler. Sevr’i gözden geçirerek Türk milletine kabul ettirmeyi planlıyorlardı. Londra’da toplanacak konferansa Osmanlı Devleti ve Yunanistan çağrıldı. Osmanlı delegeleri arasında Ankara Hükümetinin temsilcisinin de bulunması istendi. İtilaf Devletleri böyle davranmakla İstanbul Hükümeti ile Ankara Hükümeti arasında çıkacak ikilikten yararlanmayı amaçlamıştı. Mustafa Kemal ise davetin doğrudan TBMM’ye yapılması gerektiğini, doğrudan çağrı yapılmazsa konferansa katılmayacaklarını bildirdi. İtilaf Devletleri İtalya aracılığıyla Ankara Hükümetini de konferansa davet ettiler.

TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey, Türk milletinin Misakımillî ile belirlenmiş haklarından taviz vermeyeceğini belirtti. İtilaf Devletleri bu isteğe önem vermediler. Konferansta Ankara Hükümetine önerilen barış esasları Sevr’in biraz değiştirilmiş şekli olduğundan reddedildi. Konferans bir sonuç alınamadan dağıldı. Ancak Yunanlıların sürekli olarak “Türkler barış istemiyor” şeklindeki tezleri bu konferansa katılmakla geçersiz hâle getirilmiş oldu.

Londra Konferansı TBMM Hükümeti Açısından Kazanımı

Bu konferansın TBMM Hükümeti açısından çok önemli bir siyasi kazanımı oldu. Bu kazanım Yeni Türk Devleti’nin İtilaf Devletlerince resmen tanınmasıdır.

Kaynak: 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Notları, Mehmet BAĞCI, s 71, 2010

- Okuma Sayısı: Bu yazı 36339 defa okunmuştur.