Atatürk’ün ABD’ye Yazdığı Mektup (Şubat 1923)


Atatürk’ün ABD’ye Yazdığı Mektup (Şubat 1923): 1923 yılının şubatında (Cumhuriyetimizin ilanından dokuz ay önce yani ülkemizin düşman işgalin kurtarılmasından dört ay sonraki bir süreçte) Mustafa Kemal, Amerikan milletine hitaben, Lozan Konferansının kesintiye uğraması sebebiye, ABD Senatosuna aşağıdaki mektubu yazarak göndermiştir. Bahsi geçen mektubun asli metni aşağıdaki gibidir:

Büyük Amerikan Milletine,

Siz zulüm ve zorbalığı kendi vatanınızdan uzaklaştırdınız Siz, uzun ve kanlı bir mücadeleden sonra kendi özgürlük ve bağımsızlığınızı kazanarak halk egemenliğine dayanan demokratik bir devlet ve güçlü bir uygarlık kurdunuz. Yer kürenin diğer tarafında diğer bir ulus var ki, o da aynı özgürlük, aynı bağımsızlık ve aynı demokrasi uğrunda mücadele ediyor, kan döküyor. Bu ülkünün arılık ve yüceliğine karşı düşüncelerinizi yanıltmak istiyorlar. Bu propagandayı yapanlar, ya bir takım cahil tutucular veya yeni kazandığımız özgürlüğü kaldırmak ve bizi ondan mahrum etmek isteyen gizli ve açık düşmanlarımıza alet oluyorlar. Yalanlara ve iftiralara inanmayınız. Özgürlük ve bağımsızlık uğrunda savaşan ve tıpkı sizler gibi dünyada ilerleme ve adaleti sağlamak için sam

imi bir surette mücadele eden Türk halkına kalbinizi açık bulundurunuz...

Gazi Mustafa Kemal


Gazi Mustafa Kemal’in gönderdiği bu mektup, Amerikan Senatosu’nun 26 Şubat 1923 günkü oturumunda, Senatör Mr. Oven’in önerisi üzeine, okunarak zapta geçirilmiştir. Bundan dört hafta sonra ise, Mustafa Kemal, ünlü ‘TIME’ dergisine kapak olmuştur. Bu ‘Dostuk eli’ne, en anlamlı (!) cevap, tam onbeş buçuk yıl sonra geldi. 10 Kasım 1938’de, Türk Milleti, acıların en büyüğünü yaşıyordu, çünkü Türk milletinin büyük kurtarıcısı ve ebedi şefi olan Atatürk gözlerini hayata yummuştu. Durum, bütün ülkelere resmin bildirildi. Afganistan’dan Finlandiya’ya, Japonya’dan Letonya’ya kadar bütün ülkeler cenazeye en büyük seviyede heyetlerle katılacaklarını bildirdiler. Cenaze törenine Atatürk’ün en çok savaştığı ülke olan İngiltere bile, özel bir zırhlı ile gönderilen ve başında, onun Anafartalar’da denize döktüğü kıtaların komutanı Mareşal Lord Birdwood ve İngiltere’nin Akdeniz Filosu Başkomutanı Oramiral Dudley Pound olmak üzere, kalabalık bir heyet ve 12 subay 60 erlik bir tören kıtası ve 56 mevcutlu bir bando ile katılırken dünkü düşman Yunanistan ise başında Başbakan Metaxas olmak üzere, 12 kişilik yüksek bir heyetle cenaze töreninde bulunacağını açıklamıştı.

ABD’nin Vefasızlık Örneği Yaklaşımı

Dünyanın birçok devleti en üst düzey temsilcileri vasıtasıyla Atatürk’ün cenaze törenine katılırken ABD’den ise, uzun süre cevap gelmedi. Sonunda, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Protokol Dairesi, 18 Kasım 1938’de, Ankara’daki Büyükelçiliği’ne gönderdiği bir yazıda, törende ABD’yi, sadece Büyükelçi’nin temsil edeceğini bildiriyordu. Yazıda, asıl enteresan (!) olan ifade ise şöyle idi:

ABD Büyükelçiliği’nden alınan bir telgrafta Amerikan Hükümeti adına cenaze töreninde kullanılmak üzere, 300 dolarlık bir çelenk yaptırılması için büyükelçiliğe yetki verilmesi önerilmiş; ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bu bedeli yüksek buluğundan, büyükelçiliğe 200 dolar harcama yetkisi verilmiştir.

Kaynak:http://www.cazete.com

- Okuma Sayısı: Bu yazı 34270 defa okunmuştur.