Atatürk Ankara Hemşehriliğini Bu Gün Kabul Etti


Atatürk Ankara Hemşehriliğini Bu Gün Kabul Etti: 06 Ekim 2009 / 20:47ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seçil Akgün, Cumhuriyetin kurulduğu Ankara'nın Kurtuluş Savaşı'ndan itibaren özenle çalışılarak belirli bir yere getirildiğini söyledi.Ankara Kulübü Derneğince Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara hemşehriliğini kabulünün 87. yıl dönümü ve Ankara'nın başkent oluşunun yıl dönümü dolayısıyla Abidinpaşa Köşkü'nde ''Atatürk ve Ankara'' konulu konferans düzenlendi.Konferansta konuşan Prof. Dr. Akgün, Ankara'nın tarihinin milattan önce 12. yüzyıla kadar uzandığını hatırlatarak, Ankara'nın o dönemden beri doğu ile batıyı bağlayan yolların üzerinde olduğunu ifade etti.Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ahilik teşkilatının önemli bir merkezi olması dışında Ankara'nın önemini kaybetmeye başladığını anlatan Akgün, ''Cumhuriyetin kurulduğu Ankara harap olmuş bir yerdi'' dedi.

Ankara'nın 1920-1923 yılları arasında ''milli mücadelenin kalbinin attığı kent'', siyasi ve askeri merkez olduğunu vurgulayan Akgün, o dönemde Ankara'nın başkent olmasına karşı çıkılmasının, İstanbul'un halifeliğin merkezi olarak görülmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulması ile milli di

renişin güçlendiğine işaret eden Akgün, Ankara'nın, Kurtuluş Savaşı'ndan itibaren özenle çalışılarak belirli bir yere getirildiğini kaydetti.

TRT Eski Spikerlerinden Öğretim Görevlisi Jülide Gülizar, Atatürk ile Ankara'nın adeta özdeşleştiğini ve aynı zamanda birbirini tamamladığını söyledi. Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Ankara'yı ''yoklar cenneti'' olarak tanımlayan Gülizar, ''Ne ararsanız yok, sıkıntı dışında'' dedi.

İlk meclisin açılışı esnasında toplantı yapılacak bir binanın bile bulunmadığını belirten Gülizar, inşaatı bitmemiş bir binanın Ankaralılar tarafından büyük güçlüklerle bitirilerek ilk meclisin oluşturulduğunu anlattı. Gülizar, ''Bütün Türkiye Atatürk'ün peşinden gitmiştir, ama birincilik Ankara'dadır'' dedi.

Kaynak: http://www.ankarahaber.com

- Okuma Sayısı: Bu yazı 6665 defa okunmuştur.