Atatürk Döneminde Komşu Devletlerle İş Birliği


Atatürk Döneminde Komşu Devletlerle İş Birliği: Dünya devletleri arasında barışın sağlanması amacıyla gösterilen çabalar çoğu zaman yeterli olmadı. Devletler arasında imzalanan barış ve güvenlik anlaşmaları sürekli barışı sağlayamadı. Milletler Cemiyetinin bu alandaki çalışmaları da çatışmaları önleyemedi. Özellikle Avrupalı devletler arasında Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra silahlanma yarışı başladı. Almanya ile İtalya’nın Balkanlar ve Orta Doğu’ya yönelik izlediği yayılmacı politikalar Balkan devletlerini endişelendirdi. Bu durum Balkan devletleri arasında bir güç birliğinin oluşmasına zemin hazırladı.Türkiye, Yugoslavya, Yunanistan ve Romanya arasında devam eden görüşmeler sonucunda Balkan Antantı imzalandı (9 Şubat 1934)

Bu antantla taraf devletler sınırlarını koruma altına almış oldular. Balkan Antantı ile batı sınırlarını güvence altına alan Türkiye, diğer komşu devletlerle de iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktı imzalandı (8 Temmuz 1937). Pakta göre taraf devletler, sınırlarda güvenliği sağlayacak ve bölgede barışı koruyacaktı.

Kaynak: Açık Oğretim Okulları İçin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8 Ders Notu, Hazırlayan Mehmet BAĞCI, ÜNİTE 6, s 200

- Okuma Sayısı: Bu yazı 19826 defa okunmuştur.